EKONOMİ
Giriş Tarihi : 27-04-2023 10:25   Güncelleme : 27-04-2023 10:25

Başkan Çelik: Acilen topyekûn üretim seferberliği başlatılmalıdır

ANKARA (PHA) - Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, topyekûn üretim seferberliğinin acilen başlatılması gerektiğini söyleyerek "Ülkemiz bulunduğu coğrafya itibarıyla binlerce yıldır bitkisel ve hayvansal üretimin yapıldığı eşsiz bir geçmiş ve potansiyele sahiptir. Dolayısıyla kalkınmanın temel unsuru tarımdır. Bu nedenle acilen topyekûn üretim seferberliği başlatılmalıdır." dedi.

Başkan Çelik: Acilen topyekûn üretim seferberliği başlatılmalıdır

Genel Başkan Çelik, üreten ülke konumundan hızla tüketen ülke konumuna gelindiğine dikkat çekerek "Üretimden vazgeçtik, tüketici bir toplum olduk. Üretmeden tüketen toplumların tembelliğe iyice alışır duruma gelmesinin gelecek için telafisi olmayan sonuçları olacaktır. Onun için üretmekten başka bir çaremiz yoktur. Dolayısıyla tarımın milli gelire ve istihdama katkısı artırılmalı, çiftçilerimiz ve yetiştiricilerimiz daha fazla desteklenmeli, tek bir karış toprağımız boş bırakılmamalı daha da önemlisi kırsal kesimlerden kentlere göç mutlak surette önlenmelidir."dedi.
Genç nüfusun kırsala dönüşünün sağlanması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Çelik, "Genç Çiftçi Hibe Projesi ve bunun gibi alternatif yeni projelerle gençlerimizin kırsalda tutulması veya kentlerde asgari ücretle de olsa iş peşinde koşarak hayata tutunmaya çalışan gençlerimizin kırsala dönüşünü sağlayacak projelerin uygulanması üretim seferberliğinin ilk adımlarından birisi olmalıdır. Genç nüfusun yanında tarımdan kopmuş insanlarımızı da yeniden üretime yönlendirmek için kapsamlı bir teşvik ve destek modeline geçilmelidir. Destek modelinin başında ise üreticilerimizin sosyal güvenlik primlerinin Devletimiz tarafından karşılanır olmasıdır. Dolayısıyla kırsalı ayağa kaldırmak suretiyle istenilen düzeyde üretim gerçekleştirilecektir.” İfadelerini kullandı.
Genel Başkan Çelik, ülkemiz nüfusunun beslenmesi ve gıda güvencesinin sağlanmasının ancak tarımsal üretimin artırılmasıyla mümkün olacağına işaret ederek “ Üretemezsek tüketemeyiz. Üretememenin sonucu açlık ve kıtlıktır. Dolayısıyla üretimin sürdürülebilirliğini devam ettirmek için tüm imkânlar seferber edilmelidir. Yazlık ekim dönemine girdiğimiz şu sıralarda çiftçilerimizin tarlalarını en kısa sürede ekmeleri, atıl olarak bekleyen arazileri değerlendirmeleri için tohum, gübre, ilaç, mazot gibi çeşitli tarım girdilerde de büyük indirimlere gidilerek üretime yönlendirilmesi sağlanmalıdır. Ayrıca yetiştiricilerimizin de ağılındaki ahırındaki hayvanlarını elden çıkarmaları önlenmelidir. Üretim yolunda engel gibi görülen kapılar sonuna kadar açık tutulmalıdır.” dedi.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat Çelik açıklamasını “Milli ve güçlü ekonomi için üretim, üretim, üretim. Başka bir yol yok" sözleriyle tamamladı. 

Kaynak : PHA

EditörEditör