Atıl bırakılan araziler Mersin Belediyesiyle yeniden gelir kapısı oldu

MERSİN (PHA) - Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen fide ve fidan dağıtımı projesi kapsamında Ada Çayı fidesi alan Silifkeli üreticiler hasada başladı.

GÜNCEL - 12-05-2024 14:31 55 kez okundu.

Atıl bırakılan araziler Mersin Belediyesiyle yeniden gelir kapısı oldu

Tıbbi ve aromatik bir bitki olan Ada Çayı’nı hasat eden üreticiler, yine Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen distilasyon ünitesinde yağını çıkartarak satışa sunuyor. Büyükşehir’in sağladığı bu destekler sayesinde atıl araziler tarıma kazandırılırken, üreticiler de gelir elde ediyor. O üretici ailelerden biri de Silifke’nin Çaltıbozkır Mahallesi’nde yaşayan Tombul ailesi. 2 çocuğu da üniversitede okuyan Tombul ailesi, Ada Çayı’ndan elde ettikleri geliri çocuklarının eğitimi için kullanacak. Yıllar önce arpa ve buğday ekerek değerlendirdikleri arazilerini istedikleri verimi alamayınca boş bırakan Tombul ailesi, Büyükşehir’in desteğiyle toprağını da ekonomisini de yeniden canlandırdı. 2022 ve 2023 yılında Ada Çayı fidesi desteği alan aile 2. kez hasat yapıyor. Aile hasadın ardından, Büyükşehir Belediyesi’nin Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’ne hibe ettiği distilasyon ünitesi ile ürünlerinin yağını çıkartarak satışa sunuyor. Silifke’nin Ovacık Mahallesi’nde yaşayan Fatma Aydın da, Büyükşehir sayesinde Ada Çayı fidesi ile tanışarak üretim yapan üreticilerden. Ada Çayı ile başlayan Aydın, şimdilerde birbirinden farklı bitkilerin yağını çıkartarak kazanç elde ediyor. Bitkilerin kullanım alanları ile ilgili de eğitim alan Aydın, ürünlerini pazarlarken alıcılara da detaylı bilgi verebiliyor.
2022 ve 2023 yılında Silifke’de 9 mahallede 72 üreticiye verilen Ada Çayı desteği ile 72 dekar alan Ada Çayı üretimine kazandırıldı. Gıda, baharat, bitkisel çay, ilaç, kozmetik ve parfümeri sanayisinde değerlendirilen adaçayı fidesi, geniş kullanım alanı sayesinde üreticilere de ürünü farklı değerlendirme alanları sunuyor. Silifke’nin toprak yapısına oldukça uyum sağlayan Ada Çayı, az su ihtiyacı dolayısıyla da zahmet istemeyen bir bitki özelliği taşıyor.
Tombul: “Başkanımızın bu desteği olmasaydı, arazimiz boş kalacaktı”
Ada Çayı desteğinden faydalanan üretici Hamza Tombul, arazisinin yıllarca boş kaldığını ifade ederek, “Burası atıl durumdaydı. Daha önceleri arpa ekiyorduk, onu da ekmez olmuştuk” dedi. Ada Çayı ile kendilerine yeni bir kazanç kapısının açıldığını söyleyen Tombul, “Yağını çıkartarak satmayı düşünüyoruz. Çocuklarımızı okutuyoruz. Vahap Başkanımıza tarıma verdiği destekten dolayı teşekkür ederiz. Başkanımızın bu desteği olmasaydı, arazimiz boş kalacak, bizim de bir gelirimiz olmayacaktı” diye konuştu. Cennet Tombul ise, elde ettikleri geliri çocukları için kullanacaklarını ifade ederek, “Çocuklarımı üniversitede okutuyorum. Hem ev kiraları, hem de kendi ihtiyaçları için kullanacağız” dedi.

Aydın: “4 yıldır Büyükşehir’in tarımsal desteklerinden yararlanıyoruz”

Silifke’nin Ovacık Mahallesi’nde yaşayan üretici Fatma Aydın ise, Büyükşehir’in fide-fidan destekleriyle Teksin üzerinden tanıştığını ve özellikle kızının eğitim masraflarını karşılayabilmek için bu işe atıldığını söyleyerek, “Bana, ‘50 yaşından sonra niye bir işletme kuruyorsun?’ dediklerinde, ‘Çocuğumu daha rahat okutabilmek için demiştim.’ Bunu duyan Vahap Başkanımız, bütün kadınlara olduğu gibi, bana da destek oldu” dedi. Ada Çayı’nı üretme ve pazarlama sürecinden de söz eden Aydın, “Ada Çayı’nın önce yağını çıkarttım, sonra işletmelerden ‘Posasını da bize gönderir misiniz?’ talebi aldım. Posasını da gönderdim. Böylece hem yağını, hem de posasını değerlendirmiş oldum. Mersinden Kadın Kooperatifi’nden Meral Hanım, ‘Sen Ada Çayı’ndan tütsü yap, biz o tütsüleri değerlendirelim ve sana katkı yapalım’ dedi. Bunlardan tütsü yaptım. Bitkilerin yağlarından ve arı mumundan mum yaptım. Büyükşehir’in verdiği fidelerin yaşını, kurusunu, yağını, posasını yaptık, kısacası Ada Çayı’nı her şekilde değerlendirdik” ifadelerine yer verdi. Desteklerinden dolayı Başkan Seçer’e teşekkürlerini ileten Aydın, “İyi ki böyle bir başkanımız var. Bize destek olduğu için kendisine sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Özdemir: “Üreticilerimiz bu çalışmalardan oldukça memnun”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı Bitkisel Materyal ve Seracılık Şube Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Hasan Özdemir, 2022 ve 2023 yılı içerisinde Silifke’de yapılan Ada Çayı fidesi dağıtımı hakkında bilgi vererek, “9 mahallemizde toplamda 72 üreticimize 120 bin adet Ada Çayı fidesi dağıtımı gerçekleştirdik. Gözlemlerimizde, Ada Çayı bitkisinin bölgemize iklimsel olarak çok uyum sağladığı, verime geçtiği ve hasat işlemlerinde herhangi bir sorun çıkmadığını gördük. Ada Çayı’nın üretim süreci, diğer ürünlere göre daha zahmetsiz. Bakım şartlarının iyi olması durumunda bir yılda 3 kez hasat yapılabiliyor” dedi.
Yüksel: “Vahap Başkanımızın tarıma verdiği destek çok kıymetli”
Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatif Başkanı Hatice Gülcan Yüksel, Büyükşehir Belediyesi’nden 2019 yılından beri fide ve fidan desteği aldıklarını belirtti. Başkan Vahap Seçer’in tarıma verdiği desteğin kendileri için oldukça kıymetli olduğunu vurgulayan Yüksel, “Atıl arazilerimizi, bu tıbbi ve ıtri bitkilerle değerlendirdik. Vahap Başkanımız, kooperatifimize ayrıca bir distilasyon ünitesi verdi. Biz orada bütün bitkilerin yağını çıkartıyoruz. 12-13 çeşit yağ üretiyoruz” ifadelerini kullandı.
Muhtar Sarı: “Büyükşehir köyümüze çok büyük destek oldu”
Çaltıbozkır Mahalle Muhtarı Ahmet Sarı, “Başkan Vahap Seçer, atıl kalan tarlalarımız için verdiği ada çayı, lavanta, alıç fideleriyle köyümüze çok büyük destek vermiş oldu. Büyükşehir buna vesile olmamış olsaydı, biz bu hizmetlerden faydalanamazdık” diyerek, desteklerinden ötürü Başkan Seçer’e teşekkürlerini iletti.

Kaynak : PHA

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Başkan Bozan, Ekonomik sıkıntıların faturası çalışanlara kesildiğini söyledi

Başkan Bozan, Ekonomik sıkıntıların faturası çalışanlara kesildiğini söyledi

23-05-2024 - GÜNCEL

Görür: Maraş depremlerinden sonra bu sarsıntılar normaldir

Görür: Maraş depremlerinden sonra bu sarsıntılar normaldir

23-05-2024 - GÜNCEL