GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-02-2024 18:13   Güncelleme : 05-02-2024 18:13

Adıyaman Üniversitesi’nde hüzünlü anma: 216 deprem şehidi anıldı

ADIYAMAN (PHA) - Adıyaman Üniversitesi, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden 30 üniversite personeli ve 186 öğrenciyi anmak amacıyla duygusal bir anma programı düzenledi.

Adıyaman Üniversitesi’nde hüzünlü anma: 216 deprem şehidi anıldı

Mustafa Vehbi Koç Konferans Salonu’ndaki programa Vali Dr. Osman Varol, Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, Baro Başkanı Av. Bilal Doğan, İl Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, Askerlik Şube Başkanı Personel Binbaşı Serkan Güvel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın, Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, Prof. Dr. Özgür Özdemir, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, STK ve siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile depremde vefat eden personel ve öğrencilerin yakınları katıldı.

Program, “Asrın Felaketi” Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden üniversite personeli ve öğrenciler için düzenlenen video gösterimi ile başladı.

Katılımcıların gözyaşlarına hâkim olamadığı programda vefat eden personel aileleri adına, depremde kardeşi Mahmut Çetin’i kaybeden İslami İlimler Fakültesi Sekreteri Mustafa Çetin konuştu.

Hüzün dolu ve acılarla geçen bir yılı geride bırakmanın üzüntüsünü yüreklerinde taşıdıklarının altını çizen Çetin, hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Cenab-ı Allah’tan rahmet diledi.

Prof. Dr. Mehmet Kelleş “Tarifi İmkânsız Acılara Şahitlik Ettik”

Anma programında konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kelleş, 6 Şubat’ta yaşanan felaketle birlikte tarifi imkânsız acılara şahitlik ettiklerini belirterek “6 Şubat sabahı çok talihsiz bir güne uyandık. Ne yazık ki annesini, babasını, evladını, kardeşini kaybedenler oldu. Uzuvlarını kaybedenler oldu. Can ve mal kayıpları yaşandı. Çok çetin ve tarifi imkânsız acılara şahitlik ettik. Çoğu zaman ağladık, ağlamadığımız zaman içerimizde seller taştı. Depremin ilk gününden itibaren başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere tüm devlet teşkilatımızla ve milletimizle yaralarımızı sarmaya başladık. Edirne’den battaniye geldi, Ankara’dan çocuk maması, Siverek’ten tencerelerle yemekler geldi… Biz güçlü bir devletiz ve yaralarımızı sarmaya devam edeceğiz. Adıyaman Üniversitesi olarak 30 personelimizi ve 186 öğrencimizi kaybettik. Hepsine Cenab-ı Allah’tan rahmet, kıymetli yakınlarına başsağlığı diliyorum. Can kayıplarımızın yanı sıra üniversitemizde yapısal hasarlar da oluştu. Yönetim olarak eğitimi devam ettirmek zorundaydık. 2023-2024 eğitim dönemine yüzde 20’lik oranda yüz yüze eğitimle başladık. Çalışmalarımıza hummalı şekilde devam ettik ve bahar döneminde yüzde 65’lik bir orana tekabül eden 11 bin öğrencimizle eğitimlere devam etmeyi hedefliyoruz. Bu süreçte bizlerden desteklerini esirgemeyen başta Valimiz Dr. Osman Varol’a, bir telefonla altyapı, üstyapı ve su ihtiyacımıza cevap veren Belediye Başkanımız Süleyman Kılınç’a ve bir telefonla yardımımıza koşan milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Asrın felaketinde kaybettiğimiz personel ve öğrencilerimizin kıymetli yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

Belediye Başkan Kılınç “Bu Neslin İmtihanı Ağır Oldu”

“Bu neslin imtihanı çok ağır oldu” diyerek sözlerine başlayan Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, “İki bin yılda bir olan bu büyüklükte bir deprem ve bin yılda bir olan salgın hastalıklar bizlere isabet etti. Bundan sonra hep birlikte bir aile olmamız gerekiyor. Ah vah etmeyeceğiz, birbirimize sahip çıkacağız ve ayakta duracağız. Yaşadığımız bir deprem değil kıyamet senaryosuydu. İlim yolunda vefat eden öğrencilerimiz ve depremde vefat edenlerin şehit muamelesi göreceğine inanıyoruz. İnşallah kaybettiklerimiz bizlere şefaatçi olacaktır. Bizim de belediye olarak 36 şehidimiz var. Ailelerine sahip çıkmak boynumuzun borcudur. Çok hüzünlüyüz ama inanıyoruz ki onlar şehittir. Sözlerin hükmünün olmadığı bir süreçten geçiyoruz. Cenab-ı Allah hepimize güç kuvvet, sabırlar versin.” dedi.

Milletvekili Alkayış “Yaşadığımız Acıyı Unutmadık”

Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış, 6 Şubat’taki felaketin tarifsiz acılara neden olduğunu ve birçok insanın yakınlarını kaybettiğini belirterek; “Milletçe başımız sağ olsun. O felaket sabahını hep birlikte yaşadık. Sözün bittiği yerdeyiz. Bu felaket sonrası hepimiz taziye sahibiyiz. Hepimiz yakınlarımızı kaybettik. Acı olaylar normalde azalır ama bu acı hala içimizde ve kaybettiklerimizi özlüyoruz. İnancımızla, metanetle bunun da üstesinden geleceğimize eminim.” dedi.

Vali Dr. Osman Varol “Biz Güçlü Bir Milletiz Ancak Hiçbir Zaman Kayıplarımızı da Unutmayacağız”

6 Şubat’ın insanların hayatında derin acılara ve yaralara sebebiyet verdiğini söyleyen Vali Dr. Osman Varol, “Asrın felaketi olarak adlandırılan ve hayatımızda büyük yaralar açan afetin üstünden bir sene geçti. Keşke bizim neslimize denk gelmeseydi diyoruz. Ama, kazaya ve kadere inanıyoruz. Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diyorum. Sabır diliyorum. Gerçekten çok zor bir imtihan. Hayatı oyunca izleri taşıyacak olan vatandaşlarımıza da sabır diliyorum. Bundan sonra bu tip afetlere hazırlıklı bir il olmak adına aklımızı kullanarak bu tip afetlerden burnumuz dahi kanamadan kurtulmayı sağlayacak şekilde örgütleneceğiz. Bu bölgedeki tüm vatandaşlarımız normal yaşantısına dönmediği sürece sizler için, rahmetli deprem şehitlerimizin anısını yaşatmak için çalışmaya devam edeceğiz. Biz büyük ve güçlü bir milletiz ancak hiçbir zaman kayıplarımızı da unutmayacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İl Müftülüğünde görevli İmam Ahmet Hakan Tunç tarafından Kuran’ı Kerim tilaveti yapıldı akabinde İl Müftüsü Mevlüt Haliloğlu tarafından deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlar için dualar edildi.

Duanın ardından misafirlere helva ikramında bulunuldu.

Hayatını Kaybeden Üniversite Personeli ve Öğrencileri İçin Hatıra Ormanı Oluşturuldu

Anma programının ardından 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden üniversite personeli ve öğrenciler adına hazırlanan hatıra ormanı gezildi. Duygusal anların yaşandığı hatıra ormanı ziyaretinde vefat eden 186 öğrenci ve 30 personelin adına dikilmiş olan fidanların sertifikaları aile yakınlarına teslim edildi.

Kaynak : PHA

EditörEditör