GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-08-2023 16:30   Güncelleme : 28-08-2023 16:30

Adıyamanlı badem çiftçileri fiyat bekliyor

ADIYAMAN (PHA) - Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Adıyamanlı çiftçilerin 2023 yılı badem alımında kilogram fiyatının 65 TL üzerinden açıklanmasını talep ettiklerini ifade etti.

Adıyamanlı badem çiftçileri fiyat bekliyor

Adıyaman badem üretiminde Türkiye’nin alan bazda ve verim olarak birinci sırada yer aldığını ifade eden Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, konu hakkında yaptığı açıklamada; "Çiftçilerimiz alternatif ürüne yönelerek bölge iklimine ve toprak yapısına uygun badem ürününe yöneldi. Yaklaşık olarak on üç yıl önce dikimine başlanan badem ürünü 2023 hedefine erkenden ulaşarak 100 bin dekar üzeri alana ulaştı.
Çiftçilerimizin bin bir emekle yetiştirdiği bademde yüksek girdi maliyetleri olmasına rağmen çiftçilerimiz pes etmeden badem yetiştiriciliğine devam ediyor.
Adıyaman ili 2023 yılında Badem yetiştiriciliği alanında 100 bin üzeri dekara ulaştı. Bu yıl olumsuz hava olaylarından don, dolu ve aşırı yağışlardan dolayı hasat edilecek Badem ürün miktarı 15 bin ton civarında bekleniliyor.
2018 yılında Kahta Organize sanayi bölgesinde Tarım Kredi Birlik A.Ş tarafından badem işleme tesisin kurulmasıyla çiftçilerin mağdur olmaması için badem yetiştiricilerine umut verici bir hizmetin başlangıcı oldu.  Yıllar geçmesiyle tarım kredi müdürlüğünün satmış olduğu ürün ( gübre, mazot ve zirai ilaç)  fiyatlarına  yüzde 100- yüzde 300 arası artış yaparken, çiftçilerimizin gecesini gündüzüne katarak tüm olumsuz iklim şartlarına aldırış etmeden badem yetiştirmiştir. Badem üreticilerimizin tek umudu emeğin karşılığını almaktır. Tarım Kredi Kooperatifin kendi ürünlerine değer kattığı gibi, çiftçilerimizin bin bir emekle yetiştirdiği badem alım fiyatını açıklarken de bu hassasiyetin göstermesini bekliyoruz. Badem yetiştiricileri olarak 2023 yılı badem alım fiyatının kg fiyatı 65 TL üzerinden açıklanmasını talep ediyoruz.
Çiftçilerimizin umudu olan badem ürününün sürdürebilirliği için Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla badem fiyatının belirleyici yetkilileri olan Tarım Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı ve Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürü Sayın Hüseyin Aydın’dan badem hasadın başlamasıyla resmi fiyatı açıklamalarını istiyoruz. Aksi takdirde çiftçi emeğini göz ardı eden tüccarlara mahkûm olacaktır. Yaşanabilecek olumsuz durumların önüne geçilmek isteniyorsa en kısa sürede çiftçilerimizin beklentisi olan alım fiyatı açıklanmalıdır" dedi.
 

Kaynak : PHA

EditörEditör