GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-12-2023 20:09   Güncelleme : 26-12-2023 20:09

Alkayış: Son depremzede kalıcı konuta ulaşana kadar çalışmaya devam edeceğiz

ANKARA (PHA) - TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti Grubu adına söz alan ve 6 Şubat depremi sonrasında Adıyaman ile ilgili süreci Genel Kurul’da paylaşan AK Parti Adıyaman Milletvekili Av. Mustafa Alkayış, "Yapılan her türlü çalışmanın fiilen içerisinde olan bölge milletvekili ve bu afette maalesef annesini kaybeden bir kardeşiniz olarak sizlere hitap ediyorum." dedi

Alkayış: Son depremzede kalıcı konuta ulaşana kadar çalışmaya devam edeceğiz

TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti Grubu adına söz alan ve 6 Şubat depremi sonrasında Adıyaman ile ilgili süreci Genel Kurul’da paylaşan AK Parti Adıyaman Milletvekili Av. Mustafa Alkayış, "Yapılan her türlü çalışmanın fiilen içerisinde olan bölge milletvekili ve bu afette maalesef annesini kaybeden bir kardeşiniz olarak sizlere hitap ediyorum." dedi

AK Parti grubu adına TBMM'de konuşan Milletvekili Alkayış şunları söyledi:
“Adıyaman’ımız, 6 Şubat depremlerinin etkisini en çok hisseden, can ve mal kayıplarını en yüksek düzeyde yaşayan illerden biridir. Şartlar ne kadar ağır olursa olsun, AK Parti Hükümetimiz, depremin yaralarını sarmak adına büyük bir gayret göstermiştir, göstermeye de devam etmektedir. 6 Şubat depreminde hayatını kaybeden Adıyaman Milletvekilimiz Yakup Taş’ı ve tüm deprem şehitlerini rahmetle anıyorum.
Asrın felaketinin yaşandığı 6 Şubat tarihinden bu yana, arama kurtarma faaliyetlerinden afetzedelerimizin deprem bölgesinden nakline, enkaz kaldırma süreçlerinden çadır kentlerin ve akabinde konteyner kentlerin kurulmasına, kalıcı konutların inşaat süreçlerinden teslimat sürecine kadar yapılan her türlü çalışmanın fiilen içerisinde olan bölge milletvekili ve bu afette maalesef annesini kaybeden bir kardeşiniz olarak sizlere hitap ediyorum.
Doğal olarak, yaşanan felaketin büyüklüğü, etki alanı ve önümüze koyduğu sorunlar zinciri sebebiyle planlama ve uygulama aşamasında yetersiz kalınan bir alan, çözümü yavaşlatan özel durumlar, organizasyon konusunda bazı aksaklıklar çıkabilir. Bu hem hayatın doğasında hem de felaketin yaşattığı yıkımın büyüklüğü sebebiyle anlaşılır bir durumdur. Ancak tüm olumsuz şartlara rağmen Hükümetimiz ilk deprem konutunun temelini, depremden hemen sonra atmıştır. Depremin ilk anından itibaren canla başla çalışan tüm kurumlarımızı, bütün teşkilat çalışmalarımızı siyasi bir çaba olarak nitelendirmek; üzücü olduğu kadar ahlaktan yoksun bir davranış örneğidir.
Asrın felaketi olarak nitelendirdiğimiz depremden 11 şehrimiz ve bu şehirlerde yaşayan 14 milyon insanımız etkilendi. 6 Milyon 609 bin 408 bağımsız bölümde yapılan hasar tespit çalışması sonucunda 680 bini konut olmak üzere 850 bin bağımsız bölüm ağır hasar alarak maalesef kullanılamaz hâle geldi. Yılsonu itibarıyla konutların teslimatı etap etap yapılmaya başlanacak ve vatandaşlarımızın tamamı yerleştirinceye kadar çalışmalarımızı durmadan sürdüreceğiz. “Hiç kimse görmek istemeyen biri kadar kör olamaz” sözü tam olarak süreci özetlemiştir. Gayretlerimizi görmeyen kişiler; Adıyaman’ımızda 54 adet geçici barınma merkezini sosyal donatılarıyla beraber oluşturduğumuzu hayal dahi edemeyen kişilerdir.
Oluşturduğumuz merkezlerimizde 66.500 vatandaşımız barınmakta olup, toplamda 41.292 deprem konutunun inşasına da başlanmıştır. Hükümetimiz sadece depreme yönelik 762 Milyar TL bütçe ayırarak, kentsel dönüşüm bütçesine yeterli önemi vermeyen belediyelere de “bütçenin nasıl yapılacağını” göstermiştir. Sadece göstermekle kalmamış, geçen yıla göre Mahalli İdarelere ayrılan kaynak %65 oranında artırılarak 860 Milyar TL’ye çıkartılmıştır. Ülkemize maliyeti 104 milyar dolar olarak tahmin edilen depremin yaralarını hep birlikte sarmaya ve Adıyaman’ımızın da içinde bulunduğu deprem bölgesinin yeniden inşası için canla başla çalışmaya devam edeceğiz.”

Son olarak, Adıyaman için ortaya konan yatırımların artık gözle görülür bir şekilde, somut olarak ilerlediğini belirten Milletvekili Alkayış, konteyner kentte yaşayan bütün vatandaşların kendi kalıcı konutlarına geçmelerini sağlamak için canla başla çalıştıklarını ve amaçlarının depremin yaralarını el birliğiyle sarıp Adıyaman kalkındırmak olduğunu belirtti.

Kaynak : PHA

EditörEditör