GÜNCEL
Giriş Tarihi : 20-01-2024 20:13   Güncelleme : 20-01-2024 20:13

Alper Gezeravcı uzay istasyonunda - Videolu Haber

ULUSAL (PHA) - İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da aralarında bulunduğu Ax-3 ekibi, uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesiyle istasyona giriş yaptı. Ekip, Expedition 70'e bağlı astronotlar tarafından karşılandı.

Alper Gezeravcı uzay istasyonunda  - Videolu Haber

Gezeravcı'nın ilk sözleri, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve bu imkanları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir" oldu.

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın yer aldığı uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlenmesinden sonraki tüm işlemlerin tamamlanmasıyla Axiom-3 (Ax-3) ekibi istasyona girdi.

Yaklaşık 36 saat süren uzay yolculuğunun ardından Ax-3 mürettebatını taşıyan araç, Türkiye saati ile 13.42'de UUİ'ye kenetlendi. Axiom Space, aralarında Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı'nın da yer aldığı Ax-3 ekibinin halihazırda UUİ'de bulunan Expedition 70 tarafından karşılanmasını canlı olarak yayınladı. Ax-3 ekibinin operasyonu başarıyla sonuçlandı.

Alper Gezeravcı, Uzay İstasyonu'ndaki karşılama töreni sırasında yaptığı konuşmada, "Ben de öncelikle misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederim. Bizi aslında kapıda bekliyorlardı. Çok güzel bir karşılama oldu bizim için. Ben herkese teşekkür etmek isterim. Son 8 aydır devam eden eğitimler için de tüm ortaklarımıza bu güvenli yolculuk için teşekkür ederiz. Türkiye olarak tarihimizde ilk defa uzaya çıktık. Bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve bu imkanları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir" dedi.

İlk Türk astronotu ünvanını alan Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki karşılama töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Çok teşekkür ederim. Öncelikle yedi kişilik keşif ekibine gösterdiğiniz nazik misafirperverlik için teşekkür etmek istiyorum. Aslında bizi kapıda bekliyorlardı. Bu bizim için çok güzel ve nazik bir karşılamaydı. Son 8 aylık eğitim döneminde buraya gelebilmemiz için gösterdikleri büyük çaba için herkese ve UUİ'ye güvenli bir şekilde seyahat edebilmemiz için katkı sağlayan tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye olarak tarihimizde bir ilke adım atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ve buradaki bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmak için sabırsızlanıyoruz."

Uzay istasyonundan Türkçe de seslenen Gezeravcı, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarak bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir." dedi.

Alper Gezeravcı ve Ax-3 Ekibi Uzay İstasyonu'na Güvenli Bir Şekilde Giriş Yaptı

Ax-3 ekibi, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile birlikte, uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlenmesiyle birlikte istasyona giriş yaptı. Uzay yolculuğu süreci boyunca Expedition 70'e bağlı astronotlar tarafından karşılanan ekip, başarılı bir şekilde istasyona entegre oldu.

Gezeravcı, UUİ'nde düzenlenen karşılama töreninde duygusal bir konuşma yaparak, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bu vatan için canını veren tüm şehitlerimize, buraya adım atmamızı sağlayan güçlü iradesiyle devletimize ve bu imkanları bize sağlayan milletimize şükranlarımı sunuyorum. İstikbal göklerdedir" dedi.

Uzay aracı, Türkiye saati ile 13.42'de UUİ'ye başarıyla kenetlendi, bu olay Axiom Space tarafından canlı yayınlandı. Ax-3 ekibi, UUİ'de bulunan Expedition 70 tarafından nazikçe karşılandı ve operasyonları başarıyla tamamlandı.

Gezeravcı, konuşmasında, "Türkiye olarak tarihimizde ilk defa uzaya çıktık. Bilim ve araştırma çalışmalarına katkıda bulunmayı sabırsızlıkla bekliyoruz. Türk milletine ve devletine duyduğumuz minnettarlıkla, istikbalimizin gökyüzünde olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim" şeklinde konuştu. Uzay istasyonundan Türkçe olarak seslenen Gezeravcı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, silah arkadaşlarına, şehitlere ve devletin güçlü iradesine teşekkürlerini iletti.

Kaynak : PHA

EditörEditör