EKONOMİ
Giriş Tarihi : 10-08-2023 14:18   Güncelleme : 10-08-2023 14:18

Başkan Çelebi: Enerji tasarrufu zorunlu olsun

ADIYAMAN (PHA) - Adıyaman'ın Kahta ilçesinde bulunan Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Genel Başkanı Ömer Çelebi, kamudaki enerji sarfiyatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Çelebi: Enerji tasarrufu zorunlu olsun

Kamu binalarında enerji verimliliği uygulamaları ile beraber tasarrufun da önemli ve etkin bir model olduğuna dikkat çeken Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Genel Başkanı Ömer Çelebi,"Küresel enerji piyasasındaki istikrarsızlık Türkiye’yi de etkilediğinden enerji maliyetlerinin özellikle kamu hizmet binaları ile sanayide sürdürülebilir olmaktan çıkacağından endişe duyduğunu söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından enflasyonun makul seviyeleri inmesi ve bütçe açığının azaltılmasına yönelik bir takım önlemler alınmaya başlandığını ifade eden Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) Genel Başkanı Ömer Çelebi, yaptığı açıklamada; “Bütün valiliklere gönderilen genelge kapsamında en dikkat çekici olanı ise kamuda tasarrufun uygulanması olmuştur. Kamu harcamalarının yüksek seviyelere ulaştığı son dönemlerde bu tedbir modelini Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) olarak desteklediğimizi belirtmek isteriz. Ancak kamuda tasarruf modeli için enerji israfına dikkat çekmek istiyoruz. Küresel enerji piyasasındaki istikrarsızlık Türkiye’yi de etkilediğinden enerji maliyetlerinin özellikle kamu hizmet binaları ile sanayide sürdürülebilir olmaktan çıkacağından endişe ediyoruz. Bu noktada enerjinin mutlaka verimli ve tasarruflu kullanılması gerektiğini vurguluyoruz."dedi.
"Kamuda enerji tasarruf hedefleri irdelenmelidir"
Kamuda tüketilen enerjinin yüzde 20-25’inin geri kazanım potansiyeli olduğunu söyleyen Çelebi,"
Kamuda enerji sarfiyatı oldukça yüksek seviyededir. Aynı zamanda enerji israfının en çok yapıldığı alanlar. Ancak kamuda tüketilen enerjinin yüzde 20-25’inin geri kazanım potansiyeli var. Yapılacak mühendislik çalışmaları ile ve bilinçli tüketim modeliyle kamuda enerji israfının önüne geçilmelidir.  Bununla beraber Cumhurbaşkanlığı’nın 2019/18 sayılı “Kamu Binalarında Enerji Tasarrufu” konulu genelgesi doğrultusunda, yıllık toplam enerji tüketim miktarı 250 TEP ve üzeri veya toplam inşaat alanı 10.000 m2 üzeri kamu binalarında 2023 yılı sonuna kadar en az %15 enerji tasarrufu sağlanması hedeflenmekteydi. Bu oranın kısmen gerçekleşip-gerçekleşmediği irdelenmelidir. Ayrıca 20 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı ile yürürlüğe giren ‘Kamuda Enerji Performans Sözleşmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar’ gereği kamu binalarında enerji tasarruf uygulamaları sorgulanmalıdır." Şeklinde konuştu.
"Kamu binalarının koridorlarında klimalar yasaklansın"
Kamu binalarını enerji israfı oldukça yüksek seviyede olduğunu söyleyen Çelebi,"Kamu binalarında enerji verimliliği uygulamaları ile beraber tasarruf da önemli ve etkin bir modeldir. Çünkü kamu binalarında soğutma sistemleri için sarf edilen enerji miktarı toplam sarfiyatın yarısından fazla bir orana sahip. Bu nedenle kamu binalarında çalıştırılan klimaların etkinliği irdelenmelidir. Çalışma odalarında soğutma seviyesi normal sıcaklığın altına indirilmemelidir. Klimalarda 2 derece sıcaklık artışı uygulaması yani klimayı 23 derece yerine 25 derecede çalıştırmanız durumunda enerjide yüzde 10 kadar tasarruf sağlayacağını özellikle hatırlatırız. Bununla birlikte kullanılmayan koridorlarda ve teknik odalarda klimalar yasaklanmalıdır. 24.000 BTU’luk kaset tipi bir klima saatte ortalama 2 kWh elektrik tüketiyor. Sekiz saat çalışmasıyla 16 kWh tüketim yaparken parasal karşılığı ise yaklaşık 50 TL seviyesindedir. Yani bir kamu binasının, bir koridorunda bulunan ve boşa sarfiyatı yapılan klima aylık 1500 TL tüketim yapıyor. Binadaki tüm boşa tüketim yapan klimaları ve akabinde Türkiye’de tüm kamu binalarını kıyasladığınızda enerji israfı oldukça yüksek seviyede olduğu görülecektir."dedi.
"1000 şubesi olan bir banka saatte 1 saat tasarruf yaparsa"
1000 şubesi bulunan bir banka öğle arası sadece bilgisayarları kapatırsa yıllık 2.812.500,00 TL israfı önleneceğini ifade eden Çelebi, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kamuda enerji tasarrufunun etkisini matematiksel verilerle açıklarsak enerji tasarrufunun önemi daha da iyi anlaşılacaktır. Örneğin Türkiye geneli 1000 tane şubesi bulunan bir banka düşünün. Her bankada ortalama 15 bilgisayar olduğunu farz edelim. Bu bankada çalışanların öğle arası bir saat boyunca bilgisayarlarının kapattığında ne kadar enerji tasarrufu yapar hesaplayalım. Bir masaüstü bilgisayar saatte ortalama 250 W elektrik gücü çekiyor. Bir bankada 15 bilgisayar olduğuna göre öğle arası tamamen kapatılırsa 250*15=3750 Wh tasarruf eder. Bu da saatte 3,75 kWh demektir. Yani bir banka sadece öğle arası bilgisayarları kapatmasıyla günlük 3,75 kWh elektrik tasarruf eder. Bir yılda ortalama 250 iş günü olduğuna göre bu bir banka yıllık 937,5 kWh elektrik tasarruf eder. 1000 şubesi olduğuna göre bu banka yıllık tüm şubeleri ile 937.500,00 kWh elektrik tasarruf eder. Bunun parasal değeri ise 937.500,00 * 3 = 2.812.500,00 TL’dir. Yani özetle 1000 şubesi bulunan bir banka öğle arası sadece bilgisayarları kapatırsa yıllık 2.812.500,00 TL israfı önleyecektir. Bu rakam kamuda enerji tasarrufunun önemini gözler önüne seriyor.Enerji maliyetlerinin küresel ölçekte yükseldiği gerçeğiyle en acil çözüm olarak enerji sarfiyatının azaltılmasını öneriyoruz. Bu nedenle başta kamu binaları olmak üzere sanayide, meskenlerde, tarımsal faaliyetlerde, aydınlatmada ve ulaşımda enerji tasarrufunun zorunlu olması enerji politikalarımıza pozitif katkı sunacak ve enflasyon üzerindeki baskıya hafifletecektir. Yapılacak mühendislik etütleri, uygulamaları ve bilinçli enerji tüketimi konusunda toplumsal farkındalık faaliyetleri ile toplam enerji talebimizi yüzde 20-25 oranında düşürebiliriz. Kamu yararına faaliyet gösteren Güneydoğu Enerji Araştırmaları Derneği (GEADER) olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluktan da geri durmayacağımızı belirtmek isteriz"
 

Kaynak : PHA

EditörEditör