GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-02-2024 16:30   Güncelleme : 05-02-2024 16:30

Başkan Temel: O gün on binlerce canımız hayatını kaybetti, çok daha fazlası yaralandı

ADIYAMAN (PHA) - Adıyaman Kent Konseyi Başkanı H. Sinan Temel, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde on binlerce kişinin hayatını kaybettiğini ve çok daha fazlası yaralandığını söyledi.

Başkan Temel: O gün on binlerce canımız hayatını kaybetti, çok daha fazlası yaralandı

Yaşanan felaketin üzerinden bir yıl gibi uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinin henüz bitirilmediğini belirten Adıyaman Kent Konseyi Başkanı H. Sinan Temel,"6 Şubat 2023 günü yaşadığımız asrın felaketinin üzerinden bir yıl geçti. Bundan tam bir yıl önce, 6 Şubat 2023 Pazartesi sabaha karşı saat 04.17’de şehre çöken felaket, yuvalara yangın, yüreklere acı düşürdü. O gün on binlerce canımız hayatını kaybetti, çok daha fazlası yaralandı, binlerce bina enkaz haline geldi. Adeta yer alt üst oldu. Bu felaketi yaşayan şehrimiz, ilk üç dört gün yardım faaliyetlerinin gecikmesi, organizasyon faaliyetlerindeki yetersizlikler, düzensizlikler ve ihmallerin acısını da yaşadı. Bu da hatırlandığında içimizi yakan ayrı bir acıydı. Anlatırken kelimelerin kifayetsiz kaldığı, dillerin düğümlenip yüreklerin burkulduğu o felaket gününün üzerinden tam olarak bir yıl geçti.
Hayatını kaybedenlere Cenab-ı Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Felaketten büyük oranda etkilenen, birçok mahallesi enkaza dönen, yer altı sistemleri zarar gören, herkesin kendi derdine düştüğü, hayatın felç olduğu o günlerde ilk olarak özellikle Şanlıurfa ve ilçelerinden bilahare ülkemizin her yerinden yetişen hayırsever ve yardımsever insanlarımız asrın dayanışması örneğini göstererek yaraların sarılması konusunda üstün ve fedakâr bir gayret gösterdiler.  Adıyaman adına bu kardeşlerimize minnet ve şükran duygularımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Büyük felaketin üzerinden 12 ay geçmesine rağmen şehirdeki depremin izleri hala silinmiş değil. Şehrin her tarafında moral bozucu, motivasyon kırıcı depremin derin izlerini görmek mümkün.
Gerek enkaz kaldırma gerek şehrin yeniden inşası sürecine katkı sağlama adına Adıyaman Kent Konseyi olarak üzerimize düşen her türlü girişim, öneri, eleştiri ve paylaşımlarımızı hem yetkililerle hem de kamuoyu ile her fırsatta paylaştık."dedi.
Çocuklara yönelik değil büyükler için de psiko-sosyal desteklerin aynı desteklerin verilmesinin aciliyetini ve önemini vurgulayan Başkan Temel,"Yaşadığımız felaketin üzerinden bir yıl gibi uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen yıkım ve enkaz kaldırma işlemlerinin henüz bitirilememiş olması; şehirde özellikle temizlik gibi temel konularda var olan düzensizlik, insanımızı psikolojik olarak, motivasyon bakımından olumsuz etkilemekte ve karamsar bir tablo oluşmasına sebep olmaktadır.
Şehrin yeniden imarındaki planlama ve süreç belirsizliği şehrin geleceğine dair umut kırıcı bir görüntü vermektedir, bu da hemşehrilerimizde güvensizlik meydana getirmektedir.
Adıyaman’ın hala birçok konuda unutulması ve ötelenmesi maşeri vicdanın yaralanmasına sebep olduğu gibi otoriteye karşı güven kaybına ve geleceğe dair umutsuzluğa sebep olmaktadır.
Kalıcı konutlar hususunda depremzede vatandaşlarımız bir an önce barınma sorunlarının giderilmesini beklemektedir. Teslimlerin gecikmesi huzursuzluğa ve sıkıntılara yol açmaktadır. Yapımı tamamlanan konutların ivedilikle teslimatının yapılması gerekmektedir.
Evi olmayan, kiracı olan insanlara da TOKİ’nin yapacağı evlerden aynı destek koşullarıyla satın alma hakkı tanınmasının iyi olacağı kanaatindeyiz. Yaşanan artçı depremler insanların psikolojisini çok kötü etkilemektedir. Bu yüzden hak sahipliği kriterine bakmaksızın isteyen herkese geçici de olsa konteyner imkanının verilmesi bu insanlarımızı rahatlatacaktır. Esnafların vergilerinin ertelenmesinden ziyade en azından bir süreliğine muafiyet verilmesi esnafımıza can suyu olacaktır.
İstihdam, geçinme problemleri, kiraların çok yüksek oluşu hala çok önemli bir problem olarak yaşanmaktadır. Sürekli gündeme getirmeye çalıştığımız psiko-sosyal desteklerin yetersizliğinin giderilmesini, sembolik olarak değil, etkili ve sonuç odaklı yapılmasını, yaş grubu olarak da sadece çocuklara yönelik değil büyükler için de aynı desteklerin verilmesinin aciliyetini ve önemini vurgulamak isteriz. Ahlakî değerlerin yozlaşmasının onulmaz ve geri dönülmez tahribatları karşısında gerekli girişim ve çalışmaların hala yapılmaması toplumdaki yaranın derinleşmesine sebep olmaktadır.
Daha önceleri de gündeme getirdiğimiz gibi, şehri yeniden kurabilirsiniz, binaları yeniden yapabilirsiniz ama bozulan ve yozlaşan ahlaki yapıyı bir daha düzeltemezsiniz. Bir kez daha uyarımızı önemle ifade ediyoruz. Adıyaman Kent Konseyi olarak şehrimizin ve hemşehrilerimizin yaşadığı sorunların bir an önce giderilmesi ve kalıcı çözüme ulaştırılmasını bekliyor, bu konuda gerekirse tüm kurumların teyakkuz hale getirilmesini istiyoruz. Uzmanların ısrarla “Depreme Dirençli Kentler” uyarısına rağmen gelişmelerin bu konuda tatmin edici olmadığını üzülerek ifade etmek isteriz.
Evet yaşanan büyük felaketi unutmadık, unutturmayacağız ama ders de almak zorundayız.
Gerekli dersleri almadığımız, projesinden denetim sistemine kadar hatalar, ihmaller, suiistimaller, rant kaygılarını ve risk arttırıcı etkenleri ortadan kaldırmadığımız sürece istediğimiz kadar yıl dönümü etkinlikleri yapalım, hiçbir anlamı olmaz. Depremin yıldönümü vesilesiyle hayatını kaybeden hemşehrilerimize bir kez daha Cenab-ı Allah’tan rahmet, ailelerine sabır, yaralılarımıza şifa diliyor, hemşehrilerimizin acılarını paylaşıyoruz." Şeklinde konuştu.
 

Kaynak : PHA

EditörEditör