SAĞLIK
Giriş Tarihi : 01-11-2023 15:32   Güncelleme : 01-11-2023 15:32

Belediye'nin uzmanları meme kanseri hakkında kadınları bilgilendirdi - Videolu Haber

MERSİN (PHA) - Mersin Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ekim ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında Mezitli Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden faydalanan danışanlara farkındalık yaratabilmek adına eğitim programı düzenledi.

Belediye'nin uzmanları meme kanseri hakkında kadınları bilgilendirdi  - Videolu Haber

Eğitim kapsamında Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzman Doktor Bahar Gülcay Çat danışanlara ‘Meme Kanseri ve belirtileri’, ‘Teşhis yöntemleri ve gerçekleşme biçimleri’ ve ‘Korunma yöntemleri’; Operatör Doktor Aslı Bilekdemir ise, ‘Rahim ağzı kanseri ve erken tanı’ ‘Kanser belirtileri’, ‘Rahim ağzı kanser tipleri, evreleri ve tedavileri’ hakkında bilgi verdi. 
Etkinlikte, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekipler, danışanların nabız, şeker ve tansiyon ölçümlerini de yaptı. Etkinlikte meme kanseriyle ilgili farkındalık oluşturmak adına danışanlara pembe kurdele dağıtılıp, pembe fular hediye edildi.
Çat: “Büyükşehir olarak, her yıl Ekim ayını farkındalık etkinlikleriyle geçiriyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı olarak her yıl Ekim ayında farkındalık etkinlikleri düzenlediklerini belirten Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uz.Dr. Bahar Gülcay Çat, “Bu sene de Kadın Sağlığı Danışma Merkezimizden yararlanan danışanlarımıza yönelik meme kanseri farkındalığı ile alakalı bir eğitim düzenledik.  Ayrıca Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanımız Op.Dr. Aslı Bilekdemir danışanlarımıza diğer kanser türleri hakkında bilgilendirme eğitimi verdi. Aynı zamanda danışanlarımıza merkezdeki uzmanlarımızla balonla solunum egzersizi yaptırdık. Akdeniz tipi beslenme anketi ve kanserlerin psikolojik yönleri ile alakalı bir farkındalık yarattık. Bugünün anlam ve önemini daha da vurgulayabilmek için bu sene de pembe fularlarımızı danışanlarımıza takdim ettik” dedi.
Meme kanserinin her 8 kadından birinde görülebilen bir hastalık olduğunu ve meme kanserinde erken teşhisin hayat kurtardığını ifade eden Çat, erken teşhiste meme kanserinin nerdeyse yüzde 100’e yakın bir tedavi edilme oranı olduğunu kaydetti.
Bilekdemir: “ Meme kanseri, erken teşhis konulduğunda yaşam süresini oldukça etkiler”
Meme Kanseri Farkındalık ayı kapsamında, Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden faydalanan danışanlara meme ve rahim ağzı kanseriyle ilgili bilgiler aktardıklarını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Aslı Bilekdemir, “Erken tanı ve önerilebilir tedbirlerden bahsettik. Meme kanseri, erken tanı konduğunda yaşam süresini oldukça etkileyen bir kanser türüdür. Aynı şekilde rahim ağzı kanserinin erken tanısı çok önemlidir. Aynı zamanda da aşı sayesinde önlenebilir bir kanserdir” dedi.
Kadınların düzenli ve rutin kontrollerini yaptırdıkları takdirde erken tanının oldukça işe yarayacağını kaydeden Bilekdemir, “Danışanlar, rahim ağzı kanseri için de aşı olduklarında en sık görülen tiplere karşı bağışıklık elde edilebileceklerini öğrendiler. Yine meme kanseri ile ilgili rutin muayenelerini elle kontrol etmeleri ve senelik doktor kontrollerini ihmal etmemeleri de çok önemli. Rahim ağzı kanseri ile ilgili olarak da, rutin jinekolojik muayenelerini yaptırmalarını ve HPV aşılarını hem kız hem erkek çocuklarına yaptırılarak kanserin önüne geçme imkânları olduğunu bilmeleri önemli” ifadelerini kullandı.
Toplumsal farkındalığın kazandırılması için seminerlerin artırılabileceğini ve eğitimin önce ailede başladığını söyleyen Bilekdemir, aileden okula her yerde erken tanının vurgulanmasının toplumsal bilinç kazanılmasında etkili olacağının da altını çizdi.
Kadınlara, Meme kanseri ve erken teşhisin önemi anlatıldı
Büyükşehir’in Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’nden pilates eğitimi için faydalanan danışanlardan Ebru Konar, “Etkinlik çok güzeldi. Bizler toplum olarak hastalığı ve tabuları konuşmaktan çekinen bireyleriz. Özellikle insanların daha fazla bilinçlendirilmesi ve duyarlı hale getirilmesinin olumlu olacağını düşünüyorum. 18 yaşındayken oğluma kanserden korunması için 2 doz aşı yaptırmıştım. Bu etkinlikte 9 korumalı aşının çıktığını öğrenmiş oldum” diye konuştu.
Danışanlardan Fikriye Narin de, eğitim sayesinde çok güzel bilgiler edindiğini söyleyerek, “Aslında bildiğimiz, unuttuğumuz, önemsemediğimiz bilgileri hatırladık. Bunun daha önemli olduğunun bilincine vardık. Çok iyi oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin çok güzel çalıştığını düşünüyorum. Ben çok memnunum” dedi.
Arkadaşı sayesinde Büyükşehir’in Kadın Sağlığı Danışma Merkezi’ne gelmeye başladığını ve çok memnun kaldığını dile getiren Bediye Öztürk’ de eğitim sayesinde aydınlandığını belirterek, “Bu bilgileri çevremize de aktarmamız gerekiyor. Böyle aktivitelere herkesi bekliyorum. Kadınların kendini tanıması ve faydalı olabilmesi için çok önemli. Büyükşehir’in Kadın Sağlığı Danışma Merkezi sayesinde panik atağımı atlattım. Diyetisyende de faydalandım. Çok mutluyum. Büyükşehir Belediyesi’nin kadın konusuna eğilmesinden dolayı çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
    
 

Kaynak : PHA

EditörEditör