EKONOMİ
Giriş Tarihi : 29-02-2024 16:19   Güncelleme : 29-02-2024 16:19

Gayri safi yurtiçi hasıla 1,1 trilyon doları aştı

ULUSAL (PHA) - 2023'te Türkiye ekonomisi tarihi bir başarıya imza attı. GSYH 1.1 trilyon doları aştı.

Gayri safi yurtiçi hasıla 1,1 trilyon doları aştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye İstatistik Kurumu'nun bugün açıkladığı 2023 yılı büyüme verilerini sosyal medya hesabından paylaşarak değerlendirdi. Bolat, Türkiye ekonomisinin son 14 çeyrektir sürekli büyüme gösterdiğine dikkat çekti ve 2023 yılında yüzde 4,5'lik bir büyüme oranıyla Orta Vadeli Program tahminlerinin üzerine çıkıldığını belirtti.

Bakan Bolat, Türkiye'nin bu büyüme performansıyla 37 üyeli OECD ülkeleri arasında ikinci sıraya yükseldiğini ifade ederek, Türkiye ekonomisinin 2023'te ilk defa tarihi bir başarıya imza attığını vurguladı. Gayrisafi yurt içi hasılanın 1,1 trilyon dolar seviyesine ulaştığını aktaran Bolat, bu durumun kişi başına milli gelirde yüzde 23'lük bir artışla 13 bin 110 dolara yükselmesini sağladığını belirtti.

Bolat, yatırımların büyümeye olan katkısının artarak devam ettiğini de altını çizdi. İhracattaki artışın büyümeye olumlu etkisine de değinen Bakan, mal ve hizmet ihracatındaki artışların ekonomik büyümeye dengeli bir katkı sağladığını ifade etti.

Ayrıca, 2024 yılında mal ve hizmet ihracatında artışlar ve ithalatın azalmasıyla dış ticaretin ekonomik büyümeye daha fazla olumlu katkı sağlaması beklenildiğini belirten Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak ihracatın artırılması, rekabet gücünün yükseltilmesi ve ülkenin yatırımlar için cazibe merkezi haline getirilmesi amacıyla çalışmaların aralıksız devam ettiğini dile getirdi.

Kaynak : PHA

EditörEditör