SİYASET
Giriş Tarihi : 01-10-2023 12:29   Güncelleme : 01-10-2023 12:29

Milletvekili Alkayış: Tarihî eserlerimizi aslına uygun olarak yenileyeceğiz

ADIYAMAN (PHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış, Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu'yu ziyaret ederek deprem sonrası zarar gören tarihi yapılarla ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Milletvekili Alkayış: Tarihî eserlerimizi aslına uygun olarak yenileyeceğiz

Adıyaman'ın tarihî eserlerini aslına uygun olarak yeniden inşa edeceklerini söyleyen Milletvekili Alkayış, görüşme kentin durumu hakkında son derece verimli geçtiğini ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu'ya teşekkür etti.
Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu'yu ziyaret eden AK Parti Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış, Vakıf çalışmaları hakkında talep ve beklentilerini kendilerine iletti. 
6 Şubat depreminin geçmişin bizlere emaneti olan tarihî ve kültürel yapılara büyük oranda zarar verdiğini, zarar ne kadar büyük olursa olsun, tarihi dokuların yeniden, aslına uygun bir şekilde inşa edileceğini belirten Milletvekili Alkayış,"Adıyaman aslında bir açık hava müzesidir. Burada bin yıllar öncesinden bugüne kalan tarihi yapılar, kültürel unsurlar bulunmaktadır. Memleketimizde, geçmiş medeniyetlerin her birinin kültür izini görmek, her köşesinde yakın ve uzak tarihimizin havasını koklamak mümkündür. Ancak ne yazık ki deprem tarihi eserlerimize de büyük bir zarar vermiştir. Vakıflar İl Müdürlüğümüzün incelemeleri sonucunda, ilimiz genelinde 6 Şubat depreminden etkilenen tarihi ve kültürel yapılarımız hakkında şu sayısal bilgileri paylaşmak istiyorum. 
- Adıyaman Besni ilçemizde; Kızılcaoba Camii tamamen yıkılmıştır. Ağır hasarlı 23, orta hasarlı 1, az hasarlı 1 ve hasarsız 1 olmak üzere toplam 27 tarihi varlığımızın etkilendiği tespit edilmiş, hasarlı kültürel varlıklarının korunması için gerekli çevre güvenliği ve can güvenliği önlemleri alınmıştır.
Adıyaman'ın Besni ilçesinde Besni Kurşunlu Camii ve Adıyaman ST. Poul (ST. Mor Petrus) Kilisesi’nin onarım ve yenileme ihalesi 11.05.2023 tarihinde yapılmış ve 18.05.2023 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Ayrıca, Adıyaman Ulu Camii ihalesi de yapılmış olup, 26.09.2023 tarihi itibarıyla enkaz kaldırma çalışmalarına başlanmıştır. Adıyaman Kap Camii ve Adıyaman Mahmud El-Ensari Türbesi için ihale çalışmaları devam etmekte olup, bu çalışmalar kısa sürede tamamlanacaktır."dedi.
Ak Parti Adıyaman Milletvekili Alkayış, yenileme ve inşa işlerinin teknik bilgi ve beceriye dayandığını ve her bir adımın hesabına kitabına uygun atılması gerektiğini belirtti.
Alkayış, ayrıca çalışmaların bilirkişilerin raporları ve tespitleri doğrultusunda, özenle ve hassas bir şekilde ilerlediğini; halkımıza teşekkür ederek onlardan biraz daha sabır beklediklerini ve yakın bir zaman içinde Adıyaman’ımızın sorunlarının bir bir çözüldüğünü göreceğimizi ifade etti.
 

Kaynak : PHA

EditörEditör