GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-08-2023 22:08   Güncelleme : 12-08-2023 22:08

Prof. Dr. Görür Depremin beklendiği Adıyaman dahil 4 ili açıkladı

ADIYAMAN (PHA) - Malatya, Diyarbakır ve Antalya'da peş peşe meydana gelen deprem sonrası Bilim Akademisi üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, 4 ile dikkat çekerek, bu illerde birtakım hareketlilik olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Görür Depremin beklendiği Adıyaman dahil 4 ili açıkladı

Dün saat 15.25'te Diyarbakır'ın Hani ilçesinde 16.81 kilometre derinlikte 4.2 büyüklüğünde deprem olduğu açıklandı. Diyarbakır'daki deprem sonrası bugün ise Antalya ve Malatya da sallandı.
Türkiye beşik gibi sallanırken Bilim Akademisi üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'den dikkat çeken bir değerlendirme geldi.
Bir televizyon kanalında canlı yayına katılan Naci Görür,"Ben bu bölgede bu nitelikli depremler olursa bizi şaşırtmayacağını daha önce ifade ettim. Son derece doğal. Şimdi Doğu Anadolu bölgesi Arap levhasında Bitlis-Zagros dağ kuşağıyla ayrılıyor. Arap levhası sürekli olarak kuzeye doğru hareket ediyor, Avrasya'ya doğru."dedi.
"Birtakım hareketler olabilir"
Adıyaman - Hakkari arasında zaman zaman sıkışma kökenli depremler olabileceğini savunan Görür, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Arada da Doğu Anadolu bölümü var. 6 Şubat depremleri olunca da Arap levhası kuzeye doğru 7 - 7.5 metre atılmıştır, Doğu Anadolu'yu daha da sıkıştırmıştır. Adıyaman - Hakkari arasında zaman zaman sıkışma kökenli depremler olursa pek şaşırmam. Bunların bu aralar sık görülmesinin nedeni 6 Şubat depremleridir. Bu depremler sağa sola belli yerlere stres transfer etmek suretiyle dengesini, stres alanını değiştirdiler. Doğu Anadolu fayının olduğu bölgede oraya yakın Adana Havzası, Kayseri, Adıyaman, Hakkari arasında birtakım hareketler olabilir. Şuralarda şu büyüklükte deprem olacak demiyoruz, uyarıyoruz. Maraş depremleri için senelerce uyardık, sonucunu da gördük işte. Bunlar daha büyük 7 ve üzeri depremler üretebilir. En son 2011 Van depremi mesela. Faylar hareket ettikçe bloklar yılda tektonik olarak bizim hissetmeyeceğimiz derecede harekete maruz kalırlar."
 

Kaynak : PHA

EditörEditör