GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-08-2023 18:48   Güncelleme : 12-08-2023 18:48

Rotary Proteo’yu unutmadı

ADIYAMAN (PHA) - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından yaşanan büyük yıkımda enkaz çalışmalarında büyük başarı gösteren Meksika arama kurtarma ekibine bağlı arama kurtarma köpeği Proteo yaşına bağlı rahatsızlığından dolayı enkaz kaldırma çalışmalarında hayatını kaybedince adını yaşatmak için hayvan kliniği ameliyathanesine ismi verildi.

Rotary Proteo’yu unutmadı

6 Şubat tarihinde yaşanan asrın felaketi büyük depremde hayatını kaybeden ve enkaz altında kalan depremzedeyi kurtarabilmek için Meksika’dan Adıyaman’a gelen arama kurtarma ekibiyle görev yapan ve 2 Adıyamanlının enkaz altından sağ çıkarılmasını sağlayan kahraman kurtarma köpeği  Proteo adına Rotary 2420. Bölge Federasyonu tarafından Uluslararası Rotary Afet Fonu kullanılarak yaptırılan Hayvan Kliniği yaptırılarak Adıyaman Belediyesin Veteriner Müdürlüğüne  teslim edildi. 
Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç’ı ziyaret eden Rotary 2420. Bölge Federasyonu Başkanı Mehmet Altay, Geçmiş Dönem Guvernörlerinden ve Uluslararası Rotary Vakfı Bölge Sorumlusu Hasan Akbayrak, Nemrut Rotary Kulübü Geçmiş Dönem Başkanı Ferit Binzet ve beraberindeki bölge görevlileri Hasvet yetkilileri ile birlikte Proteo Hayvan Kliniğinin açılışını yaparak Veteriner Müdürlüğüne teslim edilen klinikte incelemeler yaptılar. 
Depremin ilk gününden buyana Adıyaman’da ve deprem illerinde yoğun tempo ile çalıştıklarını belirten Rotary 2420. Bölge Federasyonu Başkanı Mehmet Altay,"Yaşadığımız Asrın Felaketi diye de adlandırdığımız deprem sadece insanları değil hayvanları da çok etkiledi. Eğitimden sağlık alanına birçok farklı konuda hep Adıyaman’da halkımızın yanında olduk. Bu zor günleri hep birlikte atlatacağız inşallah. Şu anda depremde 2 kişinin enkazdan sağ çakmasını sağlayan Meksika arama ve kurtarma ekibinin kahraman köpeği Proteo anısına hayatını kaybettiği Adıyaman’da bir klinik açtık. İnşallah bundan sonra sokaktaki canlarımıza bu klinik şifa dağıtacak. Meksika gibi bizde kahraman arama ve kurtarma köpeği ‘Proteo’ ismini asla unutmayacağız. Ve güzelliklerle anacağız” dedi. 
Uluslararası Rotary Vakfı Bölge Sorumlusu Hasan Akbayrak, “Bir yandan çeşitli alanlara dokunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tabi ki insanlarımıza hizmet verdik. İlk günden bu yana buradaydık. Konteynerlerde çalıştık, röntgen cihazlarıyla çalıştık, ambulanslarda çalıştık, daha nicelerini de yapacağız. Bu dünyanın sadece bizlere ait olmadığını bu klinik vasıtasıyla da bir kez daha burada yaşamış oluyoruz. Çok ama çok mutluyuz. Hayvan dostlarımıza dokunabildiğimiz için, onlara da hayatlarının değerli olduğunu göstermek için buradayız. Aynı zamanda sevgili Proteo, canını bizim canlarımız için verdi ama onun ismi başka canlarda burada yaşayacak. Daha nice güzelliklerde buluşmak üzere” dedi.
Adıyaman Veteriner Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Yusuf Işık ise konuşmasında, “Sokak hayvanlarına daha sağlıklı hizmet verebilmek için bu alan bizlere yeterli şuanda ve daha projelerimiz de var. İnşallah sokak hayvanlarına daha sağlıklı koşullarda daha iyi hizmet vermeye devam edeceğiz. Depremden sonra Meksika’dan Adıyaman’a gelen Proteo isimli köpek enkazda bulunan iki canımızı kurtarmıştı, iki insanımızın tespitinde bulunmuştu. Sonrasında yaş nedeniyle Adıyaman’da vefat etti. Bu nedenden dolayı Proteo’ya minnet duyduğumuzu gösterebilmek adına kliniğimize Proteo hayvan kliniği şeklinde isimlendirdik. Bu anlamlı projeden dolayı Rotary 2420. Bölge Federasyonuna, Adıyaman Nemrut Rotary Kulübüne ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" diye konuştu. Yeni kurulan klinik, Röntgen cihazı, ultrason, kan tahlil Labaratuvarı, kedi ve köpek yoğun bakım üniteleri ile birlikte ameliyathane ve gerekli tam donanımlı cihazlar ile canlarımız sağlıklı yaşamaları için hizmet verecek.
 

Kaynak : PHA

EditörEditör