SAĞLIK
Giriş Tarihi : 19-12-2022 22:54

Sindirim sistemi daha çok kadınları vuruyor

Fizyolojik ve hormonal farklılıklar nedeniyle kadınların erkeklerden daha çok sindirim sistemi problemi yaşadığına dikkati çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, "Kadınlarda huzursuz bağırsak sendromu, safra taşı, kabızlık, karında şişkinlik ve gaz, artmış mide sorunları, kalın bağırsak kanseri ve mide tembelliği çok sık görülür. Kadınlar hem acı hem de tatlı yiyecekleri, erkeklerden daha güçlü algılar. Bağırsağın farklı uyarı türlerine karşı artan bu duyarlılığı, bir kadının sindirim sistemi yolunda rahatsızlıklara neden olabilir" dedi.

Sindirim sistemi daha çok kadınları vuruyor

Kadınlarda sık görülen mide ve bağırsak problemlerinin altında yatan nedenlere ilişkin uyarılarda bulunan Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, gastrointestinal sistemin birçok nedenden dolayı kadınlarda, erkeklere göre daha karmaşık olduğunu belirterek, "Kadın hormonları kesinlikle önemli bir faktördür, çünkü araştırmalar kadınların, menstrüel döngüleriyle ilgili olarak sıklıkla tekrarlayan sindirim sistemi semptomları yaşadıklarını göstermiştir. Kadınların bağırsakları da ortalama erkeklerden 10 cm daha uzundur ve bir kadının mide-bağırsak organları, erkeklere göre daha karmaşıktır, çünkü üreme organları ile de yer paylaşmak zorunda kalırlar. Kadınlarda gerek hormonların farklı etkisi gerekse yaşadıkları sorunlar, sorumluluklar, çocuk, iş ve ev problemleri, sindirim sistemi ve bağırsak sorunlarının daha sık olmasına neden olmaktadır. Fizyolojik ve hormonal farklılıklar nedeniyle, kadınlar sindirim sağlığı konusunda, zorlu bir savaşla karşı karşıya kalmaktadır" diye konuştu.
"Erkeklerden daha fazla bu sorunları yaşıyorlar"
Kadınlarda en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarını anlatan Prof. Dr. Göral, şunları kaydetti:
"Kadınlarda irritabl bağırsak sendromu yani Huzursuz Bağırsak sendromu, safra taşı, kabızlık, karında şişkinlik ve gaz, artmış mide sorunları (bulantı, yanma vs.), kalın bağırsak iltihabı ve kalın bağırsak kanseri ile mide tembelliği çok sık görülür. Kadınlar hem acı hem de tatlı yiyecekleri, erkeklerden daha güçlü tadabilirler. Yiyeceklerin acı mı yoksa tatlı mı olduğunu belirlemek için çok fazla yiyeceğe ihtiyaçları yoktur. Yani daha iyi algılarlar. Bağırsakların da farklı uyarı türlerine karşı artan bu duyarlılığı, bir kadının sindirim sistemi yolunda rahatsızlıklara neden olabilir. Normal kadınların yemek borusuna, ince bağırsak, kolon veya kalın bağırsak ve rektuma yerleştirilen şişirilmiş bir balonun basıncına, erkeklerden daha duyarlı oldukları gösterilmiştir. Yani aşırı tepki verirler ve daha hassastırlar."

EditörEditör