SİYASET
Giriş Tarihi : 04-03-2024 15:23   Güncelleme : 04-03-2024 15:23

Tutdere sert konuştu: ‘Devlet vatandaşa tuzak kuramaz’ - Videolu Haber

ADIYAMAN (PHA) - CHP Adıyaman Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Av. Abdurrahman Tutdere, gençlerin çağrısını geri çevirmeyerek Adıyaman Kalesi girişinde gençlerle bir araya geldi.

Tutdere sert konuştu: ‘Devlet vatandaşa tuzak kuramaz’  - Videolu Haber

Önemli ve sert açıklamalarda bulunan Tutdere, gençlerin ve çevredeki vatandaşların sorularını cevaplayarak, kalıcı konutların teslim sürecinde; vatandaşlara imzalatılan sözleşmelerde miktar kısmının boş bırakılması ve evrak imzalatılması uygulamasına sert tepki gösterdi.

Tutdere, Adıyaman’da yaklaşık 55 bin bağımsız ev yıkılmış durumda olduğunu ve toplamda 83 bin evin zarar gördüğünü ifade ederken, şu ana kadar sadece 25 bin civarında konutun ihalesinin yapıldığını belirtti. Tutdere, hükümetin verdiği sözleri yerine getiremediğini ve bu durumun Adıyaman halkını mağdur ettiğini dile getirdi.

Kalıcı konutların hızla tamamlanması gerektiğini vurgulayan Tutdere, gençlerin ve çocukların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için hükümeti daha etkin bir şekilde hareket etmeye çağırdı. Konteynerlerde uzun süre yaşamanın zulme dönüştüğünü belirten Tutdere, hükümetin konut sözünü yerine getirmesi gerektiğini ve bu sürecin daha hızlı ilerlemesi gerektiğini ifade etti.

Ayrıca, teslim edilen konutlara ilişkin belirsizliklerin de altını çizen Tutdere, sözleşmelerde bedelin belirtilmemesinin vatandaşlarda ciddi endişelere yol açtığını dile getirdi. "Devlet vatandaşına tuzak kuramaz" diyen Tutdere, konut bedellerinin açıkça belirtilmesi gerektiğini ve bu konuda şehircilik il müdürünün ve diğer yetkililerin daha sorumlu davranması gerektiğini vurguladı.

Abdurrahman Tutdere'nin çarpıcı açıklamaları, Adıyaman'da yaşanan konut sorunlarının daha geniş bir şekilde gündeme gelmesine neden oldu. Hükümet yetkilileri ve ilgili kurumların bu konuda daha etkin bir şekilde hareket etmeleri bekleniyor.

CHP Adıyaman Belediye Başkan Adayı Av. Abdurrahman Tutdere’nin açıklamaları şöyle:

“Hükümet Adıyaman’a verdiği sözü tutmadı”

Yıkılan ev sayısına baktığımızda 55 bine yakın bağımsız, böyle Adıyaman merkezde sadece yıkılmış, toplamda 83.000. Şu ana kadar ihalesi yapılan konut sayısı 25.000 civarında. Farka baktığımızda da epey ihalesi yapılması gereken konutlar var. Dolayısıyla zaten hükümet konutlar konusunda Adıyaman açısından da diğer bölgeler açısından da verdiği sözü tutamadı.

“Öyle anlaşılıyor ki, uzun süre konteynerde yaşamaya devam edeceğiz”

Biz öyle anlaşılıyor ki uzun süre konteynerlerde yaşamaya devam edeceğiz. Biz bu konuda hükümeti elini çabuk tutmaya. Ve gençlerimizi çocuklarımızın mağduriyetini gidermeye davet ediyoruz. Konutlar bir yıl içerisinde yapılacaksa devlet sözü verdiniz. Devlet yetkililerini sözünü tutmaya davet ediyoruz. Madem bu sözü verdiniz o zaman gereğini yapın. Çünkü yazın sıcağında kışın soğuğunda artık konteynerde yaşamak gerçekten bir zulme bir işkenceye dönüyor. Kalabalık ailelerimiz var. Çocuklar konteynerlerde derslerini yapamıyorlar, çalışamıyorlar. Bu gerçekten bu bölgedeki gençler için, çocuklar için yaşayan halkımız için büyük bir tramvaya dönüşmüş durumda ve bu konuda da kalıcı konutlar konusunda hükümeti gerçekten daha hızlı, daha elini hızlı tutmaya davet ediyoruz.

“Konutlar kaç liradan verilecek?”

Bir de teslim edilen konutlara ilişkin de yeri gelmişken söyleyeyim, büyük bir muamma var. Bu konutlar kaç liradan verilecek? Sözleşmelerde miktar yazılmıyor. Bu da vatandaşlarda ciddi bir kaygıya sebebiyet vermiş durumda. Madem kurayı çektiniz, konutu vatandaşa teslim ettiniz. O zaman vatandaşlar da haklı olarak diyor ki ben kaç lira ödeyeceğim kardeşim diyor. Borcumu bileyim. Ona göre evime taşınayım diyor.

“Devlet vatandaşına tuzak kuramaz”

Devlet vatandaşına tuzak kuramaz. Aleni bir şekilde sözleşme yapıyorsanız, bedelini de yazacaksınız. Vatandaşın ne kadar borcu olacağını bilmesi onun en doğal hakkıdır. Bu konuda da çevre şehirciliği sorumlu olmaya davet ediyorum. Adıyamanların aklıyla dalga geçmesinler. Bedel kısmını boş bırakarak sözleşme yapmanız hem hukuka aykırıdır. Hem ahlaka aykırıdır hem de gerçekten depremzedelere de saygısızlıktır. Depremzede ev teslim ediyorsanız, sözleşmede bedeli mutlaka yazılmalıdır. Biz bu konuda bütün kurumdaki yetkilileri göreve davet ediyoruz.

“İşinizi düzgün yapın”

Aynı evin birden fazla kişiye verildiği şeklinde dedikodular var. Burada da bir özensizlik var. Mağdur olan insanların hayalleriyle oynamayın, işinizi düzgün yapın. Kime neresi çıkmışsa anahtarı ile beraber teslim edin, bedelini de sözleşmeye yazın. Millet de bilsin ki hükümet olarak devlet olarak siz vatandaşa konutu teslim etmişsiniz. Bu konudaki eksikleri giderilmesi için çevre ve şehircilik il müdürümüzü, çalışanları sorumlu davranmaya Sayın Adıyaman valimizi de gerçekten bu konuda daha titiz çalışmaya, ilin vekili olarak, aynı zamanda da belediye başkan adayı olarak davet ediyorum.

Kaynak : PHA

EditörEditör