SAĞLIK
Giriş Tarihi : 18-03-2024 16:44   Güncelleme : 18-03-2024 16:44

Üreticiler, kurbanlık hayvanlar için son hazırlıkları yapmalı

ULUSAL (PHA) - Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, besicileri uyararak, kurbanlık hayvanlarla ilgili son hazırlıkların şimdiden yapılması gerektiğini vurguladı.

Üreticiler, kurbanlık hayvanlar için son hazırlıkları yapmalı

"Bazılarınız diyebilir, daha Ramazan Bayramı’nı kutlamadık sen bize kurbandan söz ediyorsun. Kurban Bayramı bu yıl 16-19 Haziran’da kutlanılacak. Zaman dilimi açısından bakıldığında çok da uzak bir zaman dilimi değil. Aslında bugün hem üreticilere hem de tüketicilere (ibadetini yerine getirmeye çalışanlara) tavsiyelerde bulunacağım." ifadelerini kullanan Yıldız, besicilere önemli mesajlar verdi.

Besicilerin, “Ürettiği kurbanlık amaçlı hayvanın yaşına, iç ve de dış paraziter sağlığı için gerekli olan son ilaçlamaları yapmaları gerekmektedir. Kimse kurban olarak kesmiş olduğu hayvanda gerek iç gerekse dış parazitlerle karşılaşmak istemez. Ayrıca bu tip ilaçların ette ve de sütte kalıntı süresi mevcut. İlaçların kalıntı süresinden dolayı son güne bırakılmamalıdır. Kurbanlık hayvanların başka sağlık sorunları varsa üretici vakit geçirmeden veteriner hekimlerden gerekli yardımı almalıdır.” Uyarısında bulunan Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, "Hayvanın yaş tayini son derece önemli vatandaş üreticiye güveniyor. Eğer üretici ben yaş tayininden anlamam derse, işin kolayı var. Mesleğini serbest olarak icra eden bir Veteriner Hekimden yardım alabilir." dedi.

Tüketicilerin et yönünden dolgun hayvanları tercih ettiklerini vurgulayan Yıldız, “Bu aşamada üretici hayvanların yeterli günlük canlı ağırlık artışı sağlayamıyorsa, bir veteriner hekimden sebepleri hakkında destek almalıdır. Üretici için şu an için geçirdiğimiz zaman dilimi son derece önemlidir. Tüketici ise nerede kurban keseceğini şimdiden planlamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Haber: Hasan Güler/Sakarya-PHA

Kaynak : PHA

EditörEditör