GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-10-2023 14:19   Güncelleme : 23-10-2023 14:19

Vedat Işıkhan: ‘Askeri darbeyle oluşmuş sendikal mevzuatımızı değiştirdik’

ULUSAL (PHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, HAK-İŞ tarafından düzenlenen Cumhuriyet'in 100. Yılında Türk Çalışma Hayatı Sempozyumunda konuştu.

Vedat Işıkhan: ‘Askeri darbeyle oluşmuş sendikal mevzuatımızı değiştirdik’

Bakan Işıkhan, konuşmasında, "Bizler, her daim mazlum ve mağdurun yanında olduk. Adeta terör örgütü refleksiyle, kadın, çocuk, yaşlı, engelli demeden, tüm masum sivilleri acımasızca, canice hedef alan, katleden tüm zalimlerin karşısındayız" dedi. 
Işıkhan, "Türkiye'nin son 21 yılında, çalışma hayatı başta hemen her alanda gerçekleştirilen reformlarda da üstlendiği sorumluluğu kutsal sayan HAK-İŞ gibi önemli sivil toplum kuruluşlarımızın büyük emekleri bulunmaktadır. Bizler, işçimizin, işverenimizin, kamu ve özel sektör kuruluşlarımızın özverili çalışmalarıyla ülkemizi bugünlere getirdik" diye konuştu. Işıkhan, "Attığımız en önemli adımların başında, 2012 yılında yürürlüğe giren kamu çalışanlarımıza verdiğimiz toplu sözleşme hakkı gelmektedir. Ayrıca askeri darbe sonucu oluşmuş sendikal mevzuatımızı, AB normları ve ILO Sözleşmelerine uygun olarak, 29 yıl sonra, 2012 yılında Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile yeniden düzenledik. Hayata geçirdiğimiz yasal düzenlemeler ile örgütlenmenin önündeki engelleri kaldırdık. Sendikalılık oranlarını ve sendikaların kuruluşunu kolaylaştırdık. 2013 yılında yüzde 9,21 seviyelerinde olan sendikalaşma oranını, 2023 itibariyle yüzde 14,76 seviyelerine kadar çıkardık. Bu sayıyı ve oranı yeterli görmüyoruz. Bugün herhangi bir sendikaya üye olan 2 milyon 421 bin 940 işçi, emekçi kardeşimiz var. Sivil toplum ve sendikalaşma yolundaki engelleri kaldırdık. Sendikaya üyelikte büyük zorluk teşkil eden noter sürecini kaldırarak e-Devlet Sistemi'ne geçtik" ifadesini kullandı. Işıkhan, "Tüm dünyanın derinden etkilendiği küresel salgına, ülkemizin birçok bölgesinde aynı anda mücadele vermek durumunda kaldığımız yangınlara, hepsinden önemlisi 11 ilimizi bir gecede yerle bir eden dünyanın en büyük kara depremlerine rağmen, istikrarla büyümeye, üretmeye devam ediyoruz. Bir taraftan maddi kayıplarımızı telafi ediyor, yaralarımızı sarıyoruz, bir taraftan küresel finansal krizlere, savaşlara, kur-enflasyon oyunlarına rağmen güçlü ekonomik altyapımız sayesinde emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu. Işıkhan, "Türkiye'nin ekonomisi kolayca yıkılacak, kırılgan bir ekonomi değildir. Ülkemiz onlarca badire, atlattığımız onlarca iç ve dış saldırıya maruz kaldığımız yılları dahi rekor büyüme oranlarıyla kapattı. Hiçbir zorluk bizi yıldıramadı, yolumuzdan alıkoyamadı. Türkiye, yaptığı dev yatırımlar, ihracatta kaydettiğimiz ilerleme ve istikrarlı büyümesiyle, artık önüne daha büyük ve uzun vadeli hedefler koymuştur" ifadesini kullandı.
 

Kaynak : PHA

EditörEditör