GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-10-2023 18:14   Güncelleme : 25-10-2023 13:19

Adıyaman’da Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisi törenle açıldı - Videolu Haber

ADIYAMAN (PHA) - Adıyaman Belediyesi ve Adıyaman Belediyeler Birliği 6 Şubat depremlerinden bu yana yatırım ve hizmet ağını genişletmeye devam ediyor.

Adıyaman’da Tıbbi Atık Sterilizasyon tesisi törenle açıldı  - Videolu Haber

Tıbbi atıkların, çevre ve insan sağlığına zarar vermesinin önüne geçmek amacıyla Adıyaman Belediyesi tarafından Adıyaman Merkez ve bütün ilçeler ile beldelerinde bulunan sağlık kuruluşlarının tıbbi atıklarının hijyenik şartlarda toplanarak sterilize edildikten sonra bertaraf edilmesini sağlayacak olan Adıyaman Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi Türmüz-Kayaönü mevkiinde bulunan ve 2020  yılında hizmete giren Katı Atık Depolama Alanı yanında 3 bin metrekare arazi üzerinde kuruldu.
Adıyaman Belediyesi tarafından sürdürülen ’Daha Temiz Bir Adıyaman’ anlayışı çerçevesinde yapımı tamamlanan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi açılışına, Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol, Ak Parti Adıyaman Milletvekili Av. Mustafa Alkayış, Adıyaman Belediye Başkanı Dr. Süleyman Kılınç, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Can Erdoğan, AK Parti Adıyaman İl Başkanı Emrah Erkan Bulucu, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Ziya Başaran, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Saliha Diler, Gençlik Kolları Başkanı Mevlüt Kuştepe, ATSO Başkanı Mehmet Torunoğlu, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Mehmet Şirik ve Tesis Yüklenici firma yetkilisi Ahmet Settar Yaltır katıldı.
Tesis yüklenici firma temsilcisi Ahmet Settar Yaltır’ın selamlama konuşması ile başlayan törende, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, “24 Haziran 2021 tarihinde yapılan ihale sonucunda sözleşme yapılmıştır. Yaşamış olduğumuz deprem felaketine rağmen 15 Şubat 2023 tarihinde fiilen çalışmaya başlamış olup bugüne kadar yaklaşık 270 ton çok tehlikeli olan tıbbi atıkları tehlikesiz hale getirerek bertaraf etmiştir.  Bu tesisten önce 16 yıl boyunca tıbbi atıklar başka illere gönderilmekteydi. Artık tıbbi atıklar belediyemize ait tesiste bertaraf edilmekte ve elde edilen gelirin yüzde 20’si belediyemize gelir olarak kalmaktadır. Tesis 3.000 m2 açık alan üzerine, 400 m2 kapalı alan olarak inşa edilmiştir. Kullanılan teknoloji, tam otomatik otoklav teknolojisidir. Toplam tesis kapasitesi 1.000 kg/saat ’tir. Mevzuata uygun şekilde 1.500 kg/saat kapasiteli kırıcı ünitesi ve buhar kazanı ile teçhizatlandırılmıştır. Çevremizdeki büyükşehirlerde bulunan kapasite ile yarışacak büyüklükte olup ihtiyaç halinde sınırdaş olan tüm büyükşehirlerin atıklarını da sterilize edebilecek kapasitededir. Yapılan toplam yatırım yaklaşık 20 milyon TL’dir. Daha temiz bir Adıyaman anlayışı çerçevesinde yapımını tamamladığımız tesisimiz Adıyaman’ımıza ve Türkiye’mize hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.
AK Parti Milletvekili Mustafa Alkayış da törende söz alarak, 15 Şubat öncesinde Adıyaman’ın tıbbi atıklarının çevre illere götürülerek imha edildiğini ve bu projenin kent için önemli olduğunu vurguladı.
Açılışta konuşan Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol, ‘Şehirlerimizde modern hayatın, yüksek standartlı hayatın ortaya çıkardığı bu kirliliği mutlaka ama mutlaka etkin verimli bir şekilde bertaraf etmemiz gerekiyor. Bunun bir parçası da tıbbi atıklardır. Bir taraftan insanlarımızın sağlık alanında refahını arttırırken, hizmetlerimizi arttırırken, diğer taraftan da ciddi tehlike potansiyeli oluşturan atıklar ve bunların bugün bilimin ön gördüğü şekilde bertaraf edilmesi, ortadan kaldırılması, gerçekten çok önemlidir” diye konuştu.
Toplu olarak kesilen kurdele sonrası, açılışa katılanlara tesis gezdirilerek, yetkililer tarafında tesisin çalışma prensipleri ve işleyişi hakkında bilgi verildi. 
 

Kaynak : PHA

EditörEditör