EKONOMİ
Giriş Tarihi : 21-01-2024 15:58   Güncelleme : 21-01-2024 15:58

Erhan Adem: Türk çiftçisi son çeyrek yüzyılın en büyük kaybedeni

ANKARA (PHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, AK Parti iktidarı sürecinde tarım ve ormanlık alanlarda yaşanan kayıpları değerlendirdi.

Erhan Adem: Türk çiftçisi son çeyrek yüzyılın en büyük kaybedeni

Adem, 22 yıllık AK Parti iktidarının ardından tarım arazilerinin, meraların, göllerin, nehirlerin, yaylaların, deniz dolgusu ile kıyıların sermayeye peşkeş çekildiğini belirtti. Ayrıca, korunan alanların bile artık bir enkaz halinde olduğuna dikkat çekti.

"CHP'den tarım ve ormanlık alanlardaki kayıplara ilişkin sert eleştiri"

Adem, 2002 yılında AK Parti'nin iktidara gelmesiyle 26 milyon hektar tarım arazisinin bulunduğunu hatırlatarak, bu arazilerin 2023 yılı itibariyle 23 milyon hektara gerilediğine vurgu yaptı. Türk çiftçisinin son çeyrek yüzyılın en büyük kaybedeni olduğunu ifade eden Adem, inşaata dayalı büyüme stratejisinin tarım alanlarına zarar verdiğini belirtti.

Erhan Adem, yapılan yasal düzenlemelerin turizmi teşvik etmek yerine rant elde etmeyi amaçladığını eleştirerek, özellikle ormanların, meraların ve diğer koruma alanlarının imara, yapılaşmaya, madenciliğe ve turizme açıldığını dile getirdi. Adem, bu durumun Türkiye'nin topraklarının hızla tahrip edilmesine neden olduğunu ve acil önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Anayasa'da belirtilen "ormanlar devlete aittir" kavramının AK Parti iktidarı tarafından beton lobilerine ait olarak anlaşıldığını ifade eden Erhan Adem, mevcut tablonun toprakların derhal korunması gerektiğini gösterdiğini belirtti. Tarım arazilerinin çeşitli nedenlerle tarımsal üretim dışına çıkarılmasının engellenmesi, ekim alanlarının verimlilik dışına düşürülmesine son verilmesi çağrısında bulundu.

Erhan Adem, Türkiye'nin derhal tedbirler alması gerektiğini ve tarım arazilerinin tahrip edilmesinin önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türk çiftçisi son çeyrek yüzyılın en büyük kaybedeni" dedi.

Kaynak : PHA

EditörEditör