EKONOMİ
Giriş Tarihi : 24-01-2024 21:36   Güncelleme : 24-01-2024 21:36

Malatya Belediyesi evsel atıklardan 1 yılda 29 milyon KW/h elektrik üretti - Videolu Haber

MALATYA (PHA) - Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, çevreci ve sürdürülebilir belediyecilik anlayışıyla Orduzu Mahallesi ve Kapıkaya Mevkiindeki Katı Atık Depolama Alanlarında evsel atıklardan elektrik enerjisi üretmeye devam ediyor.

Malatya Belediyesi evsel atıklardan 1 yılda 29 milyon KW/h elektrik üretti  - Videolu Haber

Yapılan çalışmalarla, 2023 yılında toplamda 29 milyon 119 bin 874 KW/h elektrik enerjisi üretildi..

Büyükşehir Belediyesi, evsel atıkları elektrik enerjisine dönüştürerek minimum atık maksimum enerji hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Orduzu Katı Atık Entegre Tesisinde 2023 yılında 159 milyon 888 bin 280 kilogram evsel atık, elektrik enerjisine dönüştürüldü.

Çöp depolama sahasına getirilen atık çöplerden türetilen yakıt, Gazifikasyon Tesisinde kullanılarak 4 MW/h, Biyometanizasyon Tesisinde organik atıklardan 1 MW/h, Orduzu Katı Atık Entegre Tesisinde LFG sistemi ile 4 MW/h olmak üzere bu alandan saatte 9 MW/h elektrik enerjisi üretiliyor. Ayrıca, depolanan atıklardan elde edilen çöp gazı ile Kapıkaya Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’nda 2,4 MW/h elektrik enerjisi üretilmektedir. Toplamda saatte 11.4 MW/h elektrik enerjisi elde ediliyor.

Ayrıca, Kapıkaya Katı Atık Düzenli Depolama Alanı’nda bulunan Sızıntı Suyu Arıtma Tesisinde günlük 150 m3 çöp sızıntı suyu arıtılarak, alıcı ortama deşarj edilmekte ve böylece yeraltı suları ile toprak kirliliği önleniyor.

Bu çevreci uygulamaların yanı sıra, Orduzu Katı Atık Entegre Tesisinde üretilen ısı da değerlendirilerek serada fide ve süs bitkileri yetiştirilmesine katkı sunuluyor. Büyükşehir Belediyesi, atıklardan enerji üretimi ile çevre dostu bir yaklaşım sergileyerek daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre oluşturmayı hedefliyor.

Kaynak : PHA

EditörEditör